Contact

Cea mai mica tara din lume

 
  

 

 

Nauru, o insulă din Pacificul de Sud, este cea mai mică ţară din lume în ceea ce priveşte suprafaţa: doar 21 kilometri pătraţi, cu o populaţie puţin peste 9.000 de locuitori. Situată la mai puţin de 50 de kilometri de Ecuator, Nauru nu are o capitală, ci doar un centru administrativ, localizat la Yaren. Cu toate acestea, există un domeniu de internet propriu acestei ţări, el fiind .nr.

Şi pentru că recordurile au ţinut cu această minusculă ţară, în anii ’80-’90, Nauru avea un PIB pe cap de locuitor uriaş, care îl depăşea pe cel al Statelor Unite. Aceasta datorită resurselor naturale de fosfaţi, care erau exploatate aici. Însă resursele de fosfaţi s-au terminat iar compania care exploata resursele a lăsat în urmă un peisaj dezolant şi câteva mii de şomeri. Momentan principalele produse ale economiei acestei ţări sunt nuca de cocos, pescuitul si depozitele bancare, micul stat devenind de ceva vreme un adevărat paradis fiscal.

Înconjurată de un recif de corali care îi îngreunează transportul pe mare, Nauru este strâns legată de Australia, a cărei monedă, dolarul australian, a fost preluată. Mai mult, ca să primească ajutoare financiare, Nauru a acceptat să ofere azil politic celor care îl solicită în Australia.